menu

Bloedtransfusie

Bloed is heel belangrijk voor je lichaam. Het vervoert zuurstof en voedingsstoffen naar je organen en weefsels en voert afvalstoffen af. Soms is er een tekort aan bloed, door bijvoorbeeld een operatie, een verkeersongeluk of een bloedziekte. Dan kan je een bloedtransfusie nodig hebben. Met een bloedtransfusie krijg je bloed via een infuus direct in je aderen.

Wat is een bloedtransfusie?

Een bloedtransfusie is een manier om bloed te geven aan het lichaam. Het bloed komt via een infuus in de aderen. Meestal is het bloed van een bloeddonor, maar soms kan het ook je eigen bloed zijn. De letterlijke betekenis van bloedtransfusie is: het overbrengen van bloed van iemand anders in de ader van een patiënt.

Hoe gaat een bloedtransfusie?

In het ziekenhuis krijg je via een infuus bloed van een bloeddonor en in sommige gevallen van jezelf. Het infuus bestaat uit een naald met daarin een plastic buisje. De naald wordt in je arm geprikt en het buisje blijft achter in de ader. Een zak bloed wordt vervolgens via een slangetje aan het buisje vastgemaakt en zo stroomt het bloed je ader in.

Welke soorten bloedtransfusies zijn er?

Je kunt een bloedtransfusie krijgen met rode bloedcellen, bloedplaatjes of plasma. Als iemand verschillende bloedproducten nodig heeft, worden die nooit gemengd maar altijd als aparte transfusies gegeven. Bij massaal bloedverlies krijgen patiënten soms wel tegelijkertijd een zak plasma en een zak rode bloedcellen. Maar meestal worden producten na elkaar gegeven. Zo kan het ziekenhuis bij problemen goed zien of de patiënt niet goed reageert op het plasma of op het bloed. Ook wordt het lichaam dan niet overbelast.

Wanneer krijg je een bloedtransfusie?

Slachtoffers van een verkeersongeluk

Bij een ongeluk in het verkeer of bij ander trauma kun je veel bloed verliezen. Als iemand te veel bloed heeft verloren, dan wordt dat aangevuld met een bloedtransfusie.

Mensen met kanker

Veel mensen die kanker hebben, krijgen chemotherapie als behandeling. Chemotherapie remt de aanmaak van bloedcellen in het beenmerg. Hierdoor kunnen allerlei klachten ontstaan. Met bloedtransfusies worden rode bloedcellen en bloedplaatjes aangevuld. De patiënt voelt zich hierdoor beter en kan verder gaan met zijn behandeling. 

Bloedarmoede door ijzergebrek

Bij bloedarmoede (anemie) is er een tekort aan rode bloedcellen waardoor het lichaam onvoldoende zuurstof krijgt. Met een bloedtransfusie wordt de hoeveelheid rode bloedcellen in het lichaam aangevuld. Dit gebeurt alleen bij hele erge bloedarmoede.

Problemen met bloedaanmaak

Soms is het lichaam niet in staat om voldoende gezonde bloedcellen aan te maken, bijvoorbeeld bij patiënten met het myelodysplastisch syndroom (MDS). Dat is een groep bloedaandoeningen die vooral bij ouderen voorkomt.

De risico’s van een bloedtransfusie

Bloedtransfusies worden zo veilig mogelijk gemaakt, zodat er weinig risico’s zijn. In zeldzame gevallen kan het gebeuren dat de patiënt één of meerdere bijwerkingen krijgt.

Bloedtransfusie protocol

Elke bloedtransfusie wordt uitgevoerd door een medische professional. Diegene werkt altijd volgens een strikt protocol. Het bloed dat ze toedienen, is bijvoorbeeld heel goed getest. Wij spelen een belangrijke rol bij het testen van het bloed. Om het bloed zo veilig mogelijk te maken, hebben we dan ook een eigen protocol voor bloeddonaties. Daarin staat onder andere dat:

  • alle bloeddonors een medische check krijgen
  • de bloeddonaties vrijwillig en onbetaald zijn
  • al het bloed getest wordt op infectieziekten 
  • bloedplaatjes gecontroleerd worden op bacteriën

Meer informatie over bloedtransfusies?

In onze uitgebreide folders over bloedtransfusie voor volwassenen en voor kinderen lees je alles over bloedtransfusies. Voor specifieke situaties of persoonlijk advies kun je het beste contact opnemen met je arts.

Jouw bloed voor een bloedtransfusie?

Ben jij de held die door bloed te doneren een ander helpt? Super! Daar zijn we erg blij mee. Meld je aan en maak een afspraak. Het aanmelden duurt maar 5 minuutjes.